Castelul Daniel, Vârghiș
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Attila Román
  Adresă: Vârghiș nr. 205, județul Covasna
  Telefon: +40 741090737
  E-mail:
 • Program

  Castelul poate fi vizitat la cerere, pentru vizită vă rugăm să contactați persoana de contact.
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul Daniel din Vârghiș se află pe locul conacului inferior al familiei. Ansamblul de clădiri, situat pe axa longitudinală est-vest, este înconjurat de un gard de piatră, intrarea făcându-se prin poarta situată în direcția nord-est. Cel mai probabil, cele mai antice părți ale clădirii datează de la sfârșitul sec. XVI. În sec. XVII, conacul s-a mărit cu mai multe încăperi, pe partea vestică.  În 1797 s-a realizat aripa etajată a castelului și acoperișul mansardat al clădirii principale. În prelungirea colțului aripii sud-vestice a castelului, s-a construit un bastion rotund, care prezintă caracteristicile stilului clasicist. Un bastion rotund s-a atașat și la coltul nord-estic al aripii construite în stil clasicist, iar la nord o clopotniță. După ce castelul a fost restituit familiei Daniel în 2005, clădirea a fost cumpărată de Consiliul Local al orașului Esztergom din Ungaria.
 • Accesibilitate

  Satul Vârghiș se află la 62 km de Brașov, 57 km de Sfântu Gheorghe și la 9 km de Baraolt. Din direcția Brașov se circulă pe drumul național E60 în direcția Sighișoara, și vă recomandăm să virați la dreapta la Măieruș și să urmăriți indicatoarele spre Baraolt. Din Baraolt se circulă pe drumul județean 131 spre Odorheiu Secuiesc, și după satul Tălișoara, după 3 km, urmează Vârghiș. Castelul este situat în centrul satului, pe lângă drumul principal.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  În zonă sunt mai multe locuri de cazare: la numai 3 km de Vârghiș, la Tălișoara funcționează hotelul de lux în Castelul Daniel cu capacitate de 16 persoane, la Micloșoara sunt mai multe case de oaspeți administrate de contele Kálnoky, în Valea Zălanului este casa de oaspeți al Prințului Charles (9 persoane), iar la Pensiunea „Fekete Gólya”din Aita Medie sunt 6 locuri de cazare.
 • Puncte de interes

  În zonă se află mai multe clădiri monumente: Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Kálnoky din Micloșoara, Conacul Boda din Filia, casele de oaspeți ale Prințului Charles din Valea Zălanului, Casa Memorială „Elek Benedek” din Bățanii Mici, Castelul Bethlen-Sükösd din Racoș sunt numai cele mai importante clădiri pe o rază de 20 km de Vârghiș. Zona Baraolt este foarte bogată în atracții naturale: Cheile Vârghișului cu Peștera „Orbán Balázs” se află la numai 15 km de Tălișoara, și în depresiunea întreagă întâlnim izvoare de ape minerale, de exemplu la Doboșeni, Tălișoara, Biborțeni, Bățanii Mici, Bodvai, etc. Zona este bogată de asemenea în tradiții și obiceiuri culturale – recomandăm vizitarea atelierelor meșterilor locali de fierărit, de pictură de mobilă, de țesut, de preparare pâinii tradiționale etc.
 • Mai multe informații