Castelul Urmánczy, Toplița
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Tekla Katalin Szabó
  Adresă: Toplița, str. Mihail Kogălniceanu nr. 17, județul Harghita
  Telefon: +40 733309791
 • Program

  Castelul poate fi vizitat la cerere, vă rugăm să contactați proprietarii prin datele de contact menționate mai sus.
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul Urmánczy din Toplița a fost construit între anii 1903-1906, pe malul râului Mureș. Proprietarul de la acea dată a fost Urmánczy Jeromos, de origine armeană, iar arhitectul clădrii a fost Giacomuzzi Virgilio (Vigilio), de origine tiroleză. Castelul are un stil Art Nouveau, combinat cu caracteristicile populare legate de numele lui Kós Károly, un stil special în contextul arhitecturii castelelor din Transilvania. Elementul dominant al castelului este turnul de apă din partea dreaptă a fațadei principale, cu intrarea principală de la parter. În interiorul castelului, salonul principal cu o înălțime de două etaje oferă accesul spre restul camerelor, spre camerele bărbătești cu vedere spre grădină, accesul în sala de mese și apoi apartamentul proprietarilor. La etaj se aflau camerele de copii și camerele de oaspeți, în subsol erau camerele servitorilor, bucătăria, depozitele și pivnița. După naționalizare, până în 1963 castelul a stat gol, după care castelul și clădirile anexe au fost transformate într-un spital. În 1972 castelul a suferit modificări drastice: s-a desființat intrarea principală de sub turn, aceasta fiind amplasată în logia închisă deja la acea vreme. S-a înălțat acoperișul pe partea care dădea spre grădină, iar la etaj s-au amenajat trei camere noi.  Anul 1982 a rezultat cele mai mari ravagii asupra castelului, atunci când s-a construit spitalul orășenesc: noua clădire a acoperit fațada principală a castelului și a lăsat castelul fără funcție. În parcul care se extindea până în centrul localității Toplița s-au amenajat blocuri și clădiri agricole. În 1998, clădirea castelului este preluată de Muzeul Județean Harghita. Cu timpul, s-a realizat muzeul etnografic, apoi castelul a devenit locul unde  își desfășura activitatea Ansamblul de dans din localitate. Retrocedarea castelului și a clădirilor anexe aflate în stare de ruină către moștenitorii legali s-a realizat în 2009. Statul Român a închiriat clădirea până în anul 2013. După luarea în proprietate, au început activitățile de cercetare și de renovări. În prezent, castelul este fără funcție, dar poate fi vizitat la cerere.
 • Accesibilitate

  Toplița se află la 100 km de Târgu Mureș pe drumul național 15, la 69 km de Reghin, și la 59 km de  Brâncovenești. Din direcția Miercurea Ciuc (la 100 km), se circulă pe drumul național E578, se trece prin Gheorgheni (36 km) și prin Lăzarea (31 km) se circulă până la Toplița. Din direcția Sovata (87 km), se trece prin Praid pe drumul național 13B, și se continuă pe drumul național 13B până la Bucin, de unde se continuă spre Lăzarea, de unde se continuă pe E578. Este ușor de accesat și cu trenul, pe linia Deda-Gheorgheni se circulă multe trenuri locale și Inter Regio. Din direcția Târgu Mureș și Miercurea Ciuc, se circulă multe autocare, care pot fi o opțuine bună pentru turiști. Intrarea la castel este aproape de drum, se află pe strada de vizavi de biserica catolică.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  La cerere, proprietarii castelului oferă ghidare turistică în mai multe limbi. Grădina castelului poate găzdui, în special în timpul verii, expoziții, concerte, conferințe, târguri, nunți, festivale și oferă loc și pentru turiști care vor să stea la cort. În vecinătatea castelului se află Pensiunea Bánffy, care oferă cazare pentru 22 de persoane, Casa Daia (12 persoane), Pensiunea Baciu (14 persoane), La doi pași (8 persoane) și Hotelul Mureș care poate găzdui 50 persoane.
 • Puncte de interes

  Toată regiunea este cunoscută pentru apele termale: în vecinătatea castelului se află două stranduri cu ape termale. În timpul iernii la Toplița funcționează și o pârtie de schi cu pârtii de  1200 și respectiv 460 de metri. Complexul de wellness Bánffy. Orașul are de asemenea și alte clădiri monumente care merită de văzut: cele mai renumite sunt poate mănăstirile ortodoxe din secolul al 17-lea, dar Podul Urmánczy cu acoperiș este o construcție specială – în Transilvania încă mai există trei asemenea poduri. În zonă vă mai recomandăm orașul Borsec (26 km), Castelul Lázár din Lăzarea (36 km), Castelul Kemény din Brâncovenești (60 km), orașele Praid și Sovata (80 km). În zonă există și multe locuri de excursii: Munții Gurghiu și Munții Călimani oferă multe locuri de vizitat. În Munții Călimani vă recomandăm în special Lacul Iezer, dar în apropiere se află și Lacu Rosu, situat la poalele Munților Hășmașu Mare (la 60 km) împreună cu Cheile Bicazului, toate fiind de frumusețe excepțională.
 • Mai multe informații