Conacul Lészai-Gál, Gârbău
  • Informații de contact

    Persoană de contact: Ferencz Lészai
    Adresă: Gârbău nr. 178, județul Cluj
    Telefon:
  • Program

    Conacul nu este deschis vizitatorilor, este în pericol de destrămare, dar curtea acestuia este deschisă unor evenimente comunitare și culturale.
  • Istoria scurtă a castelului

    Conacul din Gârbău are un plan special de etaj: sala centrală (sala de mese) prezintă o înălțime interioară de 3,7 m și conține câte un lăcaș pe fiecare parte: dormitorul bărbătesc și feminin, biblioteca, salonul de zi, camera verde, baia și cabina WC. Din sala de mese, o ușă ducea spre verandă, cu vedere spre grădină. Planul construcției s-a realizat pentru Gál János (prietenul lui Bánffy György) și deși nu conține nici o semnătură, cel mai pobabil a fost creația lui Johann Eberhard Blaumann, arhitectul Palatului  Bánffy din Cluj Napoca, construit la comanda gubernatorului Transilvaniei. Înainte de naționalizarea din 1949, toți proprietarii conacului  au utilizat clădirea ca și reședință. De aici au coordonat agricultura, animale lor de reproducție au primit în anul 1900 medalia de aur la Expoziția Mondială de la Paris, aici s-a făcut și brânza de oaie medaliată cu aur etc. După retrocedare, conacul este înconjurat de aproape 2 hectare de grădină, și anii și-au pus amprenta pe moșie.
  • Accesibilitate

    Conacul este situat în Țara Călatei, pe malul râului Nadăș. Localitatea Gârbău se află la 28 km de Cluj-Napoca, între localitatea Viștea și Turea, pe ruta Cluj-Napoca - Oradea, la 18 km de Gilău, respectiv pe ruta Cluj-Napoca - Zalău, la 9 km de Nădășelu. Localitatea dispune de propria stație de cale ferată, care leagă Oradea de Cluj-Napoca, aflat la 24 km de ultimul. Astfel, localitatea poate fi ușor accesabilă chiar și cu trenul.
  • Cum ajung aici?
  • Servicii

    În ultimii ani, curtea din spatele conacului a găzduit chiar și de două ori diverse evenimente organizate cu ocazia zilelor satului, cât și festivitatea de deschidere a școlii aflate în vecinătate. Aici se pot organiza - într-un mediu intim, natural - întâlniri de dansuri populare, evenimente în aer liber, concursuri de vin, târguri și expoziții de arte și meserii, întâlniri de cercetași, concerte în aer liber, etc. Localitățile din regiune, ca de ex. Viștea, Rădaia, Stana, Nădășelu și Gilău, dispun de mai multe pensiuni, unde vizitatorii pot solicita cazare și masă.
  • Puncte de interes

    Întreaga regiune a Țării Călata oferă nenumărate puncte de atracție, printre care: Viștea - cu portul popular specific, purtat și astăzi, și cu centrul istoric în curs de construcție, Turea - îndrăgit chiar și de faimosul arhitect transilvănean Kós Károly, cât și Nădășelu - cu Conacul Lészai-Kabos, toate oferind o experiență unică pentru turiști. Deasupra localității Gârbău, sub pământ s-au găsit unelte din epoca broznului și s-au descoperit chiar și pietre romane. Tot aici se găsesc ruinele cetății Baba, a cărui ziduri erau încă vizibile la mijlocul secolului trecut. Orașul Cluj-Napoca, cât și Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău se află pe o arie de 30 km.
  • Mai multe informații