Castele
  • Castelul Bánffy din Bonțida, considerat în epoca sa de aur Versailles-ul Transilvaniei, a fost construit treptat din sec. XVI, primindu-și forma finală în mijlocul secolului al XIX-lea. Proprietatea este concesionată de Fundația Transylvania Trust. Castelul poate fi vizitat, iar domeniul acestuia găzduiește o cafenea culturală și diferite spații de cazare. Castelul îndeplinește chiar și funcții educaționale, culturale și comunitare.
  • În 2014, proprietatea a fost retrocedată proprietarului de drept, Gabriella Bánffy, însă dobândirea reală a posesiei nu s-a realizat nici până în prezent. La momentul actual, clădirea găzduiește Primăria și Oficiul Poștal al localității.
  • Familia Bánffy deține un domeniu de aproximativ 50 hectare la Ciuguzel care include conacul în stil baroc, o casă veche renovată, o curte și păduri. Conacul este într-o stare stabilă, dar necesită renovări majore. După renovare, conacul va funcționa ca reședință de vară a familiei. În curtea conacului mai există o casă veche care a fost renovată, care funcționează ca locuința temporară a familiei.
  • Conacul este proprietatea domnului dr. Sándor Barabássy. În prezent se finalizează lucrările de renovare și restaurare, dar unele încăperi sunt deja mobilate, gata pentru găzduirea unor vizitatori și a unor evenimente. În viitor, conacul va fi folosit de către familia Barabássy, dar va fi deschis și pentru găzduirea unor evenimente culturale.
  • Conacul Bethlen János este în curs de renovare, dar poate fi vizitat la cerere. Curtea conacului este potrivit pentru organizarea unor evenimente culturale în aer liber.
  • În 2008, castelul a fost retrocedat fiicei lui Bethlen Ádám, Bethlen Fruzsina, iar după îndepărtarea bunurilor, aceasta a donat castelul Bisericii Reformate din Bahnea. În anul 2011, castelul s-a ales cu un nou acoperiș, dar castelul este într-o stare de semi-ruină și necesită renovări majore. Grădina castelului este optimă pentru organizarea diferitelor evenimente.
  • În acest monument istoric de frumusețe excepțională, funcționează astăzi un hotel de lux. Fiecare cameră amenajată cu o temă specifică emană o atmosferă aparte – cu fresce din secolul al 17-lea recent conservate, cu mobilier de epocă, șeminee, băi moderne și spații comunitare spațioase, castelul evocă atmosfera de odinioară, un trecut al nobilimii și în același timp servește toate nevoile turiștilor de azi. Un weekend la castelul Daniel este o opțiune excelentă de relaxare și de distracție pentru întreaga familie.
  • Castelul Daniel din Vârghiș reprezintă una dintre cele mai faimoase monumente istorice ale regiunii Baraolt, o atenție deosebită meritând parcul dendrologic din jurul castelului, care adăpostește specii rare de copaci și arbuști. Castelul definit de sculpturile sale renascentiste (perioada târzie), ornamentele baroce și extinderile clasiciste a stârnit nu numai interesul istoricilor de artă ci și al publicului larg. Castelul poate fi vizitat la cerere.
  • Până toamna anului 2006, clădirea castelului găzduia Școala generală din Hodod, care după retrocedare a fost mutată într-o altă clădire. Proprietarul, baronul Pál Degenfeld și-a dat proprietatea în concesiune pentru 39 de ani bisericii reformate.
  • Castelul din Cuci s-a construit la inițiativa contelui Miksa Kristóf Degenfeld. Ulterior, clădirea a fost extinsă cu două aripi de către Degenfeld Lajos, în secolul al XX-lea. Pe vremuri, clădirea era înconjurată de un parc dendrologic și avea și două sere. Recent, castelul a fost retrocedat familiei Degenfeld. În prezent starea clădirii este bună, însă nu are nici o funcție.
  • Pe o terasă lată, într-un cadru pitoresc, pe partea dinspre vale a localității, se află una dintre podoabele Dalnicului, Conacul Gaál. Clădirea de formă dreptunghiulară, cu două nivele, împreună cu o clădire recent construită pe domeniu, funcționează astăzi ca hotel.
  • Conacul impresionant construit cel mai probabil în secolul al 18-lea, se află lângă Biserica reformată. După naționalizare, conacul a găzduit mai multe instituții publice, care au lăsat ca clădirea să se degradeze. Momentan conacul este în curs de renovare.
  • Monumentul istoric se află într-o stare degradată și necesită intervenții urgente, altfel va suferi daune ireparabile. Edificiul a fost cumpărat de către omul de afaceri, István Nagy din Miercurea Ciuc, care vrea să renoveze castelul în curând. Momentan nu este deschis vizitatorilor.
  • Cel mai mare castel în stil clasicist din Transilvania, Castelul Gyulay, se află la doar 5 km de Deva în mijlocul unui parc minunat de 5 hectare. Parcul găzduiește arbore vechi de 300 de ani. Castelul a fost renovat aproape în întregime de către proprietari, care au fost atenți la restaurarea detailată a acestei clădiri monument. Proprietarii așteaptă cu drag vizitatori, cărora îi oferă ghidare și cazare în camerele de la etaj ale castelului.
  • Castelul frumos restaurat funcționează ca și muzeu. Vizitatorii pot observa dormitoare și saloane mobilate în stilul secolului al XIX-lea. În trei camere se pot observa caraceristicile stilului de viață al secolului al XVII-lea și al secolului al XIX-lea, iar la parterul bastionului se pot vedea diferite descoperiri arheologice. Subsolul castelului găzduiește o cafenea și o cramă, atmosfera spațiului fiind amplificată de reconstrucția unei bucătării din secolul al XVIII-lea.
  • Castelul Haller-Kálnoky, în stil renascentist, având un plan poligonal cu două turnuri de colț, a fost construit cel mai probabil pe ruinele unei mănăstiri. Cel mai renumit locuitor al castelului a fost scriitoarea Kata Bethlen Kata, care și-a utilizat averea în scopuri caritable. În prezent, castelul este reședința familiei proprietare Ugrai, dar poate fi vizitat la cerere.
  • Castelul din Brâncovenești este cunoscut în primul rând pentru rolul său central în viața literară în secolul al 20-lea, după ce în anul 1926 baronul János Kemény a înființat în parcul castelului comunitatea literară „Helikon” cu participarea a celor mai renumiți scriitori din Transilvania. Castelul este deschis vizitatorilor zilnic între orele 10:00 – 18:00. La cerere proprietarii oferă ghidare.
  • În 2006 castelul a fost restituit contesei Gabriella Kornis, iar în prezent clădirea este proprietatea descendenților săi. Castelul nou, construit în stil clasicist și bastionul din partea de est așteaptă să fie renovate. Acestea sunt goale și starea lor este semi-deteriorată. În curtea castelului funcționează o școală.
  • În ceea ce privește starea conacului, acesta este în pericol de destrămare, însă grădina acestuia este deschisă pentru evenimente comunitare și culturale. În ultimii ani, curtea din spatele conacului a găzduit chiar și de două ori diverse evenimente organizate cu ocazia zilelor satului, cât și festivitatea de deschidere a școlii aflate în vecinătate.
  • Clădirea castelului vechi este folosită de către familia Roy Chowdhury-Mikes ca locuință, dar pe domeniu există mai multe case de oaspeți care oferă acomodare și masă, dar există și restaurant, spații special amenajate pentru conferințe și petreceri. Două dintre clădirile anexe sunt de asemenea monumente istorice. Domeniul Mikes, cu fascinantului parc englez cu lacuri frumoase, alee simetrice și clădirile anexe recent renovate, se poate vizita oricând, după cerere se oferă ghidare în trei limbi.
  • Castelul din Gilău, împreună cu castelul din Gherla este una dintre cele mai vechi castele cu plan regulat din Transilvania. Castelul este în curs de renovare, iar cu ocazia unor evenimente (de ex. Festivalul Grădina Castelului, Zilele Maghiare de la TIFF stb) grădina castelului stă la dispoziția vizitatorilor.
  • La parterul castelului recent renovat funcționează biroul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, iar la etaj pot fi vizionate niște expoziții tematice: o expoziție de machete de castele din Transilvania, expoziție de fotografii și machete comemorând satul inundat Bezidu Nou. În curând aici se va deschide un muzeu dedicat Claudiei Rhédey, iar în pivniță va fi amenajat o cramă cu vinuri reprezentative al Bazinului Carpatic.
  • În vara anului 2010 Primăria din Săcueni a semnat un contract cu Fundația Sfântul Francisc din Deva, în care Primăria concesiona castelul în favoarea Fundației, pe o perioadă de 49 ani, cu condiția ca acesta să renoveze și să întrețină clădirea în care va funcționa un cămin de copii.
  • Castelul Sükösd-Bethlen este în stare de semi-ruină, ceea ce înseamnă că unele părți sunt în stare de colaps. De aceea castelul poate fi vizitat pe din afară oricând, dar în curtea castelului se poate intra doar la cerere.
  • Acest castel minunat, cu două nivele construit în stil eclectic - combinând elemente neobaroce și neorenascentiste - și-a căpătat aspectul său de astăzi la sfârșitul anilor 1980. Lucrările au fost comandate de baronul Béla Szentkereszty. Castelul este înconjurat de un parc englez superb de nouă hectare. Cea mai importantă atracție a parcului o constituie lacul cu o insulă mică accesibilă printr-un pod.
  • Castelul Teleki, unul dintre cele mai frumoase castele baroce din Ardeal, este înconjurat de un parc de cinci hectare. Urmele fostului șanț de apărare și meterez renascentist pot fi observate și astăzi, acesta înconjurând castelul; copaci vechi sau rari, precum Ginko Biloba, cedru de mlaștină, mesteceni, salcii, stejari și platani, care aduc aminte de parcul englez, decorează chiar și acum, după secole întregi, grădina castelului. Castelul se poate vizita zilnic, iar la cerere se organizează și tururi ghidate.
  • Partea cea mai valoroasă a clădirii este aripa principală, construită în secolul al XVII-lea, în special capela boltită a bastionului de colț și pivnița boltită, inițial construită în scop de protecție, cât și structura acoperișului construit în stil baroc la începutul anilor 1800. Momentan castelul este în curs de renovare, de aceea nu este deschis vizitatorilor.
  • Castelul este în stare semi-degradată, necesită renovări urgente. La momentul actual, nu este deschis vizitatorilor.
  • Castelul Urmánczy din Toplita a fost construit între anii 1903-1906, pe malul râului Mureș. Proprietarul de la acea dată a fost Urmánczy Jeromos, de origine armeană. Castelul a fost construit în stil Art Nouveau combinat cu caracteristicile speciale legate de numele arhitectului renumit Kós Károly, un stil special în contextul arhitecturii castelelor din Transilvania. Momentan castelul nu are nici o funcție, dar poate fi vizitat la cerere, și poate găzdui evenimente culturale.
  • Istoria ansamblului de clădiri din Voivodeni, cunoscut sub numele de Conacul Zichy, este necunoscut, însă caracteristicile stilistice ale clădirilor sugerează faptul că avem de-a face cu un complex de edificii construit în secolul al XVIII-lea sau în primele decenii ale secolului al XIX-lea. Castelul este în prezent în curs de renovare.