Conacul Bánffy, Nușeni
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Zsombor Galánthay
  Adresă: Nușeni, Principală nr. 37, județul Bistrița-Năsăud
  Telefon:
 • Istoria scurtă a castelului

  Clădirea nu se află pe lista monumentelor istorice ale județului, istoria construcției sale nu este cunoscută în totalitate. Construcția conacului poate fi legată de activitatea comitelui suprem, baronul Bánffy Dezső (1843-1911), care s-a stabilit în sat în 1865 și a fost comitele suprem al Comitatul Solnoc-Dăbâca în perioada 1876-1890. De la naționalizare, în clădire au funcționat Primăria/ Autoritatea locală a localității. În anul 2014, clădirea a fost retrocedată proprietarului de drept, însă predarea efectivă a proprietății, respectiv transcrierea oficială în cartea funciară nu s-a realizat încă. În prezent, conacul găzduiește Primăria comunei. Tot în cadrul clădirii funcționează Oficiul Poștal al localității.
 • Accesibilitate

  Localitatea Nușeni se află în partea de nord-est a Câmpiei Transilvaniei, la 10 km (spre sud) de Beclean, pe drumul județean 172A. Conacul se află în centrul satului.
 • Cum ajung aici?
 • Puncte de interes

  Satul este renumit pentru Biserica sa protestantă, care a fost construită în secolul al XV-lea, în grădina căreia se poate vedea bustul lui Bolyai János. Strămoșii bunicii lui Bolyai Farkas, pe linie maternă, au trăit în Nușeni. În plus, Cimitirul Evreiesc este de asemenea un loc demn de vizitat. Pe lângă acestea, orașul Beclean, care se mândrește cu două Castele Bethlen, se află la doar 10 km distanță de Nușeni.  
 • Mai multe informații