Conacul Bánffy, Ciuguzel
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Farkas Bánffy
  Adresă: Ciuguzel nr. 70, județul Alba
  Telefon:
 • Program

  Conacul Bánffy și curtea acestuia poate fi vizitată la cerere. Pentru programare vă rugăm să contactați proprietarul prin adresa de e-mail de mai sus.
 • Istoria scurtă a castelului

  Proprietatea a ajuns în posesia familiei Bánffy prin căsătorie în anul 1783, când baronul János Bánffy s-a măritat cu Erzsébet Tholdalagy. Conacul a suferit o transformare majoră în 1937, la îndemnarea baronului Daniel Bánffy (II) și a celei de a doua soții a acestuia, contesa Zichy Maria Huberta. Conacul de astăzi are două nivele cu acoperiș tip mansardă, și este construit în stil baroc. La etaj, profitând de condițiile de teren, nivelul mansardei s-a legat de grădina aflată peste panta dealului, în mod neobișnuit, printr-o construcție asemănătoare unui pod. După 1949, un timp îndelungat, conacul a fost folosit ca și școală, iar după nenumărate procese, în anul 2004 proprietatea a fost retrocedată familiei.
 • Accesibilitate

  Comuna Ciuguzel se află la 13 km de Aiud, din această direcția se circulă mai departe pe drumul județean 107E spre Ciumbrud, se continuă până la Lăpadea Nouă, unde trebuie să virați la dreapta și să continuați încă 3 km până la Ciuguzul. Conacul Bánffy se află la 350 de metri spre sud de centrul satului.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  La doar 13 km de Ciuguzel, la Aiud sunt multe locuri de cazare, restaurante și cafenele în centrul istoric al orașului.
 • Puncte de interes

  La doarl 4 km de Ciuguzel vő recomandăm vizitarea bisericii reformate din sec. al 15-lea, la 10 km, la Ciumbrud vă recomandăm să vizitați Castelul Kemény, iar la doar 2 km de acesta, la Sâncrai Castelul Bánffy, care a fost recent renovat. În Aiud sunt multe atracții turistice, cele mai cunoscute monumente istorice sunt biserica reformată fortificată și Colegiul „Bethlen Gábor” din secolul al 17-lea. De asemenea întreaga regiune este cunoscută pentru zonele viticole, care sunt conectate astăzi de traseul turistic Drumul Vinului.
 • Mai multe informații