Conacul Barabássy, Idrifaia
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Kálmán Simon
  Adresă: Idrifaia, str. Principală, nr. 114 D, județul Mureș
  Telefon: +40 748584955
  E-mail:
 • Program

  Conacul poate fi vizitat la cerere, pentru vizită și ghidare vă rugăm să sunați la numărul de contact de mai sus.
 • Istoria scurtă a castelului

  Fără îndoială, cel mai prestigios locuitor al satului Idrifaia a fost Barabássy Lénárd, vicevoievod al Transilvaniei, subprefectul secuilor. A îndeplinit funcția de voievod al Transilvaniei din data de 1501 până la moartea sa din 1525. În 1508 și-a construit conacul din Idrifaia, care, după Jolán Balogh, este prima clădire renascentistă din Transilvania. În 1686 conacul lui Barabássy ajunge în posesia familiei Bethlen din Ictar, care în anul 1745 renovează clădirea în stil baroc, o extinde, apoi, în 1803 o modernizează, prevăzând-o cu sobe de teracotă, fântână sculptată în grădină. După 1990 conacul era pe cale de deterioare și prăbușire totală. După o lungă perioadă de procese, conacul și grădina de apropape un hectar au fost retrocedate descendenților familiei Barabássy. Renovarea conacului a început în anul 2008, și este aproape terminată.
 • Accesibilitate

  Idrifaia se află la 12 km de Aeroportul Internațional Transilvania. Din această direcție se circulă pe drumul național 15 în direcția Târgu Mureș și se virează la dreapta în Ungheni, după care se continuă pe drumul județean 151B în direcția până la Idrifaia. Conacul se află la 1 km de centrul comunei în direcția Bălăușeri (circa 20 km de Idrifaia). Vizavi de intrarea în conac sunt locuri de parcare cu o capacitate de mai multe mașini sau două autocare.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  Pivnița renovată a conacului poate găzdui degustări de vin și pălincă tradițională. În incinta conacului este posibilitate de băut cafea, masă prin catering și sunt și toalete la disponibilitatea vizitatorilor. Curtea conacului poate găzdui evenimente în aer liber, de exemplu întâlniri, team-building cu preparare de mâncăruri la ceaun, concursuri pentru tineri, etc. Unele camere ale conacului sunt deja gata renovate și mobilate, acestea pot găzdui baluri, întâlniri exclusive de maximum 60-80 persoane, dar pot fi organizate și concerte de muzică de cameră, concerte de muzică clasică, spectacole de mică anvergură de dans, teatru etc. sau prelegeri științifice în domeniul conservării/restaurării monumentelor istorice, istoriei, literaturii, medicinei etc. De asemenea se pot organiza aici buiness meeting-uri, workshop-uri, întâlniri speciale de o zi pentru un grup restrâns de prieteni sau oameni de afaceri. Deocamdată în incinta conacului nu sunt locuri de cazare, dar în sat există Casa Olandeză în care se pot caza 10-12 persoane. În zonă vă recomandăm Pensiunea Romantic din Bălăușeri cu capacitate de 70 de persoane sau resortul exclusiv „Valea Verde” din Cund cu capacitate de 20-25 persoane.
 • Puncte de interes

  În satul Idrifaia vă recomandăm în afară de conac, vizitarea bisericii reformate. La numai 3 km de Idrifaia se află localitatea Bahnea, unde vă recomandăm vizitarea Castelului Bethlen și a bisericii reformate. La 3 km de Bahnea, la Gogan Varolea se găsește o altă biserică unică din secolul al 13-lea. De asemenea, satul Cund împreună cu toată zona Târnavelor cu câmpii, păduri frumoase este un peisaj unic recomandat pentru turiști. În zonă vă mai recomandăm Castelul Apaffi și biserica catolică armenească din Dumbrăveni, podgoria Villa Vinea din Mica, și întreaga regiune săsească cu biserici fortificate și peisaje unice.
 • Mai multe informații