Castelul Bethlen, Bahnea
  • Informații de contact

    Persoană de contact: Melinda Borsos
    Adresă: Bahnea, str. Republicii nr. 55, județul Mureș
    Telefon:
  • Program

    Castelul poate fi vizitat la cerere, vă rugăm să vă adresați persoanei de contact de mai sus.
  • Istoria scurtă a castelului

    Castelul construit în 1545 de către Bethlen Farkas a fost transformat mai târziu de Bethlen Elek senior și junior. Această transformare a avut loc aproximativ între anii 1679 și 1719. La această dată a luat naștere fortificația dreptunghiulară din jurul castelului, care conținea un zid de piatră, câte un turn octogonal de bastion și de poartă la cele patru colțuri. Castelul Bethlen este o clădire cu trei nivele - subsol, parter și etaj - care conține 42 de camere. Clădirea are un plan dreptunghiular - alungit, care este definit de un rizalit central, iar la nord, de un pavilion de colț și de o aripă de clădire care i se anexează. Exteriorul castelului se poate clasifica în stilul romantism, iar tâmplăriile castelului amintesc de stilul neorenascentist și romantic. În 1948, după naționalizare, castelul a început să se deterioreze rapid. Azi, caracteristica cetății a dispărut complet. În tipul comunismului, castelul a găzduit diferite instituții publice. După schimbarea regimului din 1989, starea castelului s-a deteriorat în mod continuu. În 2008, castelul a fost retrocedat fiicei lui Bethlen Ádám, Bethlen Fruzsina, iar după îndepărtarea bunurilor, aceasta a donat castelul Bisericii Reformate din Bahnea. În anul 2011, castelul s-a ales cu un nou acoperiș.
  • Accesibilitate

    Localitatea Bahnea se află pe ruta dintre Târnăveni – Bălăușeri, la 12 km de Târnăveni și 35 km de Târgu Mureș.
  • Cum ajung aici?
  • Servicii

    Satul are o casă de oaspeți, care aparține Bisericii și care poate găzdui 20 de persoane. Cazări se pot găsi chiar și în localitatea Cund.
  • Puncte de interes

    În afară de castel, un alt punct de atracție al localității Bahnea este biserica reformată, construită în sec.XV. La doar 4 km de sat se află conacul Barabássy din Idrifaia. Tot în apropiere se află și localitatea Dumbrăveni, unde se află castelul Apaffi, cât și Biserica armeano-catolică. La 5 km de Idrifaia, în localitatea Mica, se află viile italiene Villa Vinea, iar regiunea sașilor, foarte populară în rândul turiștilor, se află și ea în apropiere.
  • Mai multe informații