Castelul Kornis, Mănăstirea
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Ferenc Géher
  Adresă: Mănăstirea nr. 160-161, județul Cluj
  Telefon:
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul a devenit proprietatea familiei Kornis în 1602. Ultimele lucrări de construcție la castel s-au realizat la comanda lui Kornis Zsigmond, astfel în 1702 s-a realizat turnul de poartă cu pod rabatabil și groapa cu lupi. Deasupra porții se vede și azi blazonul familiei Kornis, cât și anul construcției. Descendenții familiei Kornis au trăit în castel până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi în anul 1944 au trebuit să se refugieze. Clădirea rămasă fără stăpân a fost devastată de săteni, iar ceea ce nu s-a putut fura, era incendiată. Colecția de 9000 de volume din bibliotecă a fost aruncată în Someș. În 2006, castelul a fost restituit contesei Gabriella Kornis, iar în prezent clădirea este proprietatea descendenților săi.
 • Accesibilitate

  Localitatea Mănăstirea se află la 12 km de Gherla. Pentru a ajunge în localitate, se deplasează pe drumul european E576 în direcția Dej, iar de la Dej, se virează pe drumul județean 161, apoi pe 172. Ansamblul de clădiri se află în centrul satului.
 • Cum ajung aici?
 • Puncte de interes

  De la Mănăstirea se merită vizitat în primul rând localitatea Gherla (12 km), dar se poate ajunge foarte ușor și în orașul Beclean (aprox. 30 km), unde se pot vizita cele două castele Bethlen. Un alt reper ușor de accesat este conacul Bánffy din Nușeni, aflat la 40 km distanță.
 • Mai multe informații