Castelul Rákóczi-Bánffy, Gilău
 • Informații de contact

  Adresă: Gilău, str. Principală, județul Cluj
  Telefon:
 • Istoria scurtă a castelului

  Cea mai veche parte a castelului din Gilău - reședința episcopului - a fost construit la începutul secolului al XV-lea. În jurul ansamblului de clădiri care prezintă stilul gotic s-a conceput castelul renascentist, cu plan regulat și patru turnuri de colț, vizibil și în ziua de azi, care a fost construit între anii 1530-40 la comanda unuia dintre ultimii episcopi catolici din Transilvania medievală, Statileo János (1528-1542). Cea mai importantă transformare a castelului s-a înregistrat în perioada domniei lui I. Rákóczi György (1630-1648), care a demolat vechile clădiri din curtea interioară și a transformat castelul într-un adevărat palat confortabil, reprezentativ: găurile pentru puști au fost tranfosrmate în ferestre, iar lângă zidurile cetății (în locurile în care încă nu erau pe aceea vreme) s-au înșiruit  camere boltite, spațioase, etajate. La începutul secolului al XIX-lea, în anii 1830-40, castelul și-a căpătat forma actuală, însă acesta a ars în 1861. După 1871 castelul a fost reclădit, iar în perioada comunistă clădirea a fost naționalizată. În perioada 1972-2002 castelul a găzduit școala înființată pentru copii cu dizabilități.
 • Accesibilitate

  Localitatea Gilău se află pe drumul național E60, între Cluj și Oradea, la circa 20 km de Cluj-Napoca. Castelul se află în centrul localității, în mijlocul unui parc imens.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  Localitatea Gilău, cât și malurile lacurilor din vecinătate pun la dispoziție nenumărate posiblități de cazare, dar cei doritori de distracția și oferta zonei metropolitane Cluj-Napoca vor avea de parcurs doar 20 de km.
 • Puncte de interes

  Pe lângă castel, satul găzduiește și un al monument istoric, și anume, biserica reformată a localității. Poate cele mai renumite locuri de vizitat din regiune sunt cele trei lacuri: lacurile Gilău, Someșul Cald și Târnița, care se află la doar 5 km de localitatea Gilău. Desigur, orașul Cluj-Napoca este deasemenea un obiectiv turistic, care nu poate lipsi din programul vizitatorilor.
 • Mai multe informații