Castelul Rhédey, Sângeorgiu de Pădure
 • Funcția

  Museu
 • Informații de contact

  Adresă: Sângeorgiu de Pădure, str. Școlii nr. 8, județul Mureș
  Telefon: +40743055922
 • Program

 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul Rhédey este un castel construit în stil neobaroc, care seamănă mai degrabă cu un palat datorită construcției. Monumentul și-a căpătat forma actuală cu ocazia lucrărilor de renovare din anii 1807-1809. Ambele etaje înconjoară un hol situat în partea centrală a edificiului. Sălile de la parter au tavanul arcuit, iar cele de la etaj au plafonul plat și sunt pictate. Salonul mare de la etaj are pereți mult mai înalți în comparație cu celelalte săli, înălțimea clădirii a fost redusă odată cu naționalizarea. După Primul Război Mondial Castelul Rhédey a trecut în proprietatea familiei de negustori Schuller, iar după 1935 diferite instituții și agenții funcționau în clădire. Între 1948 și 2010 în clădire funcționa o școală generală. În 2011 s-au efectuat lucrări de renovare, și camerele au fost readuse în starea lor inițială. În trecut, castelul era înconjurat de o frumoasă grădină în stil francez, cu un gazon foarte bine îngrijit și cu alee aranjate în diagonală. În mijloc se afla o fântână și nu lipsea nici mobilierul tipic pentru grădinile franceze.
 • Accesibilitate

  Sângeorgiu de Pădure se află la circa 30 km de Târgu Mureș (pe drumul național nr. 13) și tot la 30 km de la Aeroportul Internațional Transilvania (pe drumul național nr. 15 și drumul județean 151D) spre Bălăușeri, după care se continuă pe drumul 13A în direcția Sovata. Castelul se află în centrul orașului.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  Angajații CNIPT oferă ghidare în trei limbi (EN, RO, HU și germană) pentru vizitatori. De asemenea îi oferă cafea și sunt și toalete la dispoziția oaspeților. În imediata apropiere a castelului sunt mai multe locuri de cazare: vă recomandăm Pensiunea Vass din centrul orașului și Pensiunea Sofi (9 locuri) la 1 km de centru. Tot în centru se găsesc: Restaurantul Contesa, cafenelele Relax Zone și Fashion Cafe, și vă recomandăm și cofetăria locală unde să încercați specialitatea locului: cremeșul din Sângeorgiu. În afara localității vă recomandăm motelul (cu o capacitate de 14 persoane) și restaurantul Kapusi din Bălăușeri, Pensiunea Atos din Trei Sate, Pensiunea Gerendás (cu 5 camere duble și 3 apartman-uri) și Pensiunea Mónika amândouă aproape de Sovata.
 • Puncte de interes

  Vizavi de Castelul Rhédey se află biserica reformată de 700 de ani, care a fost în 1953 renovată din donația Reginei Victoria a Angliei în memoria bunicii sale, Claudia Rhédey. În biserică există o placă memorială cu inscripția comemorând acest gest unic a reginei. La 5 km distanță de Sângeorgiu de Pădure se află Lacul Bezidu Nou, care atrage mulți turiști în special în timpul verii. De asemenea vă recomandăm să vizitați și Muzeul de Pălării de paie din Crișeni, la doar 15 km de Sângeorgiu de Pădure.
 • Mai multe informații