Castelul Sükösd-Bethlen, Racoș
 • Informații de contact

  Adresă: Racoș, str. Principală nr. 137, județul Brașov
  Telefon:
  E-mail:
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul de la Racoș se consideră a fi o construcție realizată în perioada domniei principilor Bethlen–Rákóczi, care mulțumită aspectului său, în special a celor patru turnuri circulare din colțuri, se enumeră printre primele castelele cu turnuri circulare din Transilvania. Amplasat în centrul localității Racoș, castelul prezintă o planimetrie dreptunghiulară, la colțuri cu turnuri circulare. Latura de sud a castelului este determinată de intrarea boltită care se află sub protecția unui turn înalt, rectangular. Pe vremuri, curtea interioară era înconjurată de jur-împrejur de aripile castelului. Dintre ansamblul de clădiri care se alipeau de zidurile de protecție au mai rămas în picioare doar aripa vestică și o parte din cea sudică. Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anul 1990 s-a renovat turnul de poartă și acoperișul acestuia, aripii de sud și nord i s-a aplicat un nou acoperiș, acestea fiind parțial renovate și s-a început reconstrucția pridvorului suspendat pe coloane dorice. Ansamblul – deși necesită lucrări de conservare și restaurare – atrage tot mai mulți vizitatori.
 • Accesibilitate

  Racoș se află la 11 km de drumul național E60 între Brașov și Sighișoara. După Hoghiz se virează la dreapta și se circulă pe drumul județean 131 până la Racoș. Cel mai ușor se ajunge la Racoș cu mașina sau autocarul, dar se poate ajunge și cu trenul – se opresc aici și câteva trenuri Interregio în afară de trenurile regionale.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  În imediata vecinătate a castelului funcționează Casa Anna care poate găzdui 10 persoane. În afara Racoșului, în zonă, se poate caza la Rupea sau în zona Baraolt sunt multe locuri de cazare, și amândouă locații se află la doar 20 km de Racoș.
 • Puncte de interes

  În afară de Castelul Sükösd-Bethlen, la Racoș vă recomandăm să vizitați biserica reformată din secolul al 17-lea și respectiv biserica unitariană. De asemenea, craterul unui vulcan stins împreună cu coloanele de bazalt sunt poate cele mai populare destinații turistice din întreaga regiune. Aprope de localitate se mai pot vizita ruinele a două fortificații, una dintre ele este cunoscută sub numele „Cetatea lui Mihai”. La numai 14 km de Racoș se află localitatea Hoghiz, unde vă recomandăm să vizitați Castelul Haller- Kálnoky și Castelul „Guthman Valenta” împreună cu cele trei biserici monumente. Cetatea din Rupea și respectiv Ținutul Pădurilor cu numeroase monumente istorice și atracții naturale se afla la numai 20 km de Racoș. În zona Baraolt vă recomandăm Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Kálnoky din Micloșoara, Conacul Boda din Filia, casele de oaspeți ale Prințului Charles din Valea Zălanului, Casa Memorială „Elek Benedek” din Bățanii Mici. De asemenea Cheile Vârghișului cu Peștera „Orbán Balázs”, izvoarele de apă minerală la Doboșeni, Tălișoara, Biborțeni, Bățanii Mici, Bodvai etc. sunt numai câteva dintre atracțiile naturale din această zonă.  
 • Mai multe informații