Castelul Szentkereszty, Arcuș
 • Funcția

  Starea fizică a castelului este bună, dar necesită renovări și lucrări de mentenanță. Momentan nu are nici o funcție.
 • Informații de contact

 • Program

  Castelul temporar nu poate fi vizitat.
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul de la Arcuș a suferit multiple modificări, specifice vremii. Prima dată a fost construit dintr-un conac mai mic, care s-a transformat într-un castel de un singur nivel, apoi la sfârșitul anului 1890 s-a îmbogățit cu un etaj, care îmbinea elemente neo-baroce și ne-renascentiste.  Un rol important în obținerea aspectului de astăzi l-a avut arhitectul Fort Sándor din Budapesta (1851?–1900), care după îndeplinrea comenzilor primite de la diferiți aristocrați maghiari (contele Andrássy Géza, contele Andrássy Manó, contele Károlyi Tibor) a fost însărcinat de către nobilul baron Szentkereszty Béla să transforme castelul. Tot Szentkereszty Béla a fost cel care în 1898 i-a solicitat proiectarea casei rezidențiale din Budapesta, astfel cele mai importante rezidențe ale ramurii familiei din Arcuș au fost construite prin colaborarea cu arhitectul Fort.
 • Accesibilitate

  Satul Arcuș se află la 6 km de municipiul Sfântu Gheorghe pe drumul județean 121B în direcția Valea Crișului. Castelul este situat aproape de intrarea în localitate, într-un parc dendrologic imens. Un șir de plopi fac legătura cu drumul principal.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  În imediata vecinătate a castelului se află Centrul de Studii Europene administrat de Consiliul Județean Covasna, și care oferă atât cazare cât și servicii de masă prin catering pentru turiști. De asemenea există și câteva pensiuni în satul Arcuș. De asemenea orașul Sfântu Gheorghe are o ofertă turistică bogată și se află numai la 6 km de Arcuș.
 • Puncte de interes

  În afară de castel, satul se mai mândrește cu două biserici monumente: biserica fortificată unitariană din secolul al 13-lea și biserica reformată construită în secolul al 18-lea. La marginea localității pe lângă Pârâul Șugău se mai văd ruinele unei fortificații. În afară de atracțiile oferite de orașul Sfântu Gheorghe - unde vă recomandăm în special teatrele, muzeele, spațiile expoziționale și cafenelele din centru - din Arcuș se poate ajunge foarte ușor la Lacul Sfânta Ana, Băile Balvanyos și Băile Tușnad, toate sunt la o distanță de maximum 35 km. De asemenea merită să conduceți încă vreo 30 km de la Băile Tușnad până la Miercurea Ciuc, pentru că muzeul din incinta Castelului Mikó ne așteaptă întotdeauna cu niște expoziții originale.
 • Mai multe informații