Castelul Ugron, Filiaș
  • Informații de contact

    Persoană de contact: Miklós Maróty
    Adresă: Filiaș nr. 100, județul Harghita
    Telefon:
  • Istoria scurtă a castelului

    Castelul s-a construit în mai multe etape. În anii 1500 a existat un conac, care la începutul anilor 1600 s-a modificat și s-a completat, clădirea căpătându-și forma actuală în jurul anului 1820. Clădirea în forma literei L se compune din aripa principală și o clădirea porții. Partea cea mai valoroasă a clădirii este aripa principală, construită în secolul al XVII-lea, în special capela boltită a bastionului de colț și pivnița boltită, inițial construită în scop de protecție, cât și structura acoperișului construit în stil baroc la începutul anilor 1800. Cea mai valoroasă parte a clădirii porții este cel mai probabil partea de clădire construită în sec. al XVII-lea, care conține poarta boltită a castelului. Edificiul se incadrează în categoria A pe lista monumentelor istorice în România. Parte a monumentului istoric este și hambarul aflat în ruine, situat lângă clădire. Moștenitorii au revendicat moșia de la Stat, castelul fiind vândut de aceștia în familie, în anul 2005.
  • Accesibilitate

    În localitatea Filiaș se poate ajunge ușor cu mașina din Sighișoara pe drumul E60, apoi pe drumul național 13 în direcția Cristuru Secuiesc, aflându-se în total la circa 24 de km depărtare. De la Cristuru Secuiesc, vizitatorii se vor deplasa pe drumul județean 43, circa 3,3 km în direcția Saschiz.
  • Cum ajung aici?
  • Servicii

    În localitatea Cristuru Secuiesc se găsesc cu ușurință oferte de cazare și masă, cât și nenumărate opțiuni de a savura o cafea.
  • Puncte de interes

    În Cristuru Secuiesc se află chiar și două conace considerate monumente istorice: Conacul Gyárfás, care în prezent funcționează ca și casă de copii, motiv pentru care nu se poate vizita, și Conacul Lengyel, care se află în centrul orașului și găzduiește o cafenea. Atracția orașului este părul lui Petőfi aflat în grădina Conacului Gyárfás, cât și Muzeul Molnár István. În apropierea Castelului Ugron se află vulcanii noroioși, un fenomen natural extraordinar, iar la câțiva kilometri depărtare se află ștrandul și băile cu apă sărată naturală. Mai mult decât atât, din Cristuru Secuiesc se poate ajunge foarte ușor la Odorheiu Secuiesc, cât și la Canionul de Sare: la Lacul Sărat din Sovata și la Salina Praid. Stațiunea Harghita Mădăraş se află la doar 65 km distanță, iar regiunea Saxonă, atât de îndrăgită de turiști, se află și ea pe o rază de 50 km.  
  • Mai multe informații