Helyreállítási szaktábor a bonchidai Bánffy kastélyban

 

A Transylvania Trust Alapítvány idén nyáron is megszervezi az Építettörökség-helyreállító szakmai workshopot, melynek helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély. A szervezők építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkások és más érdeklődők jelentkezését várják. Eddig 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 2000 képviselője vett részt a programban. A program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása.

A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában. A hallgatók oklevelet kapnak, melyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

Műhelyek:

  • Kőművesség, boltozat-helyreállítás és faldíszítő technikák (ebből 2 nap: a fresco, a secco, sgraffito, stukkó, marmorino)
  • Hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása
  • Kőfaragás
    A képzés kirándulással egybekötött tanulmányutat is tartalmaz, mely során több értékes erdélyi műemlék megtekintésére is sor kerül.

A helyreállítási tábor időpontja: 2017. július 30 – augusztus 13. Bejelentkezni a bhct@transylvaniatrust.ro e-mail címen lehet április 15-ig.

A képzésekkel és tevékenységekkel kapcsolatos további részleteket az office@transylvaniatrust.ro címen lehet igényelni.

Știri