Castelul Bánffy, Bonțida
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Fundația Transylvania Trust
  Adresă: Bonțida nr. 152-154, județul Cluj
  Telefon: +40 264439858
 • Program

  Castelul poate fi vizitat în mod constant, iar la cerere, se organizează tururi în trei limbi. De luni până duminică între orele 10 - 20 (aprilie-octombrie) și de la 10 până la apus în timpul sezonului de iarnă (noiembrie-martie). Preț intrare: 8 RON
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul Bánffy din Bonțida, considerat în epoca sa de aur Versailles-ul Transilvaniei, a fost construit treptat din sec. XVI, primindu-și forma finală în mijlocul secolului al XIX-lea. Cele mai importante perioade de construcție au fost cele renascentiste și cele baroc. În toamna anului 1944, trupele germane în retragere au jefuit clădirea și au dat foc la castel - mobila, biblioteca, cât și galeria celebră de portrete, toate au fost distruse. Bogăția spațiilor interioare este atestată de fotografiile contemporane. Naționalizarea, utilizarea necorespunzătoare și lipsa conservării, a dus la deteriorarea rapidă a ansamblului de clădiri. Din 2007, proprietatea este concesionată de Fundația Transylvania Trust, în cadrul căreia ansamblul de clădiri - monument istoric, se restaurează , fundația asigurând administrarea clădirii și umplerea spațiilor cu vizitatori.
 • Accesibilitate

  Castelul Bánffy din Bonțida se află la circa 30 km de Cluj-Napoca, în direcția nord-vest. Cu mașina, se poate ajunge prin deplasarea pe drumul E576 în direcția Dej, localitatea Bonțida urmând după localitatea Răscruci. Aici, prin părăsirea drumului E576, se ajunge în centrul satului, de unde, virând la dreapta, vizitatorul ajunge în scurt timp în fața porții castelului. Între Cluj-Napoca și Bonțida funcționează în mod regulat rute de autobuz și tren. Gara și stația de autobuz este situată de-a lungul drumului E576, de unde se poate ajunge pe jos la castel, traseul cu autoturismul fiind identitc (aproximativ 3 km).
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  În clădirea bucătăriei funcționează o Cafenea Culturală, care își așteaptă oaspeții din aprilie până în octombrie, în fiecare zi, cu excepția zilei de luni, între orele 10:00 și 18:00, iar între luna noiembrie-martie, în week-enduri, între orele 10:00 și 18:00. De ani de zile, grădina castelului și o parte dintre ansamblurile de clădiri oferă spațiu pentru diferite evenimente (hambar, capelă, clădire Miklós: sală de conferințe și spații de cazare, clădirea bucătăriei: spații de cazare, sală de mese, bucătărie). Printre evenimentele personale se pot enumera Zilele Castelului Bonțida și taberele profesionale de vară - de restaurare monumente istorice. Printre cele mai importante evenimente găzduite se pot enumera: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Festivalul de Muzică Electric Castle. În afară de acestea, castelul sau o parte din castel se poate închiria pentru organizare de nunți, botezuri, baluri, picnicuri, reuniuni, conferințe, workshop-uri, tabere de creație etc. În clădirea de bucătărie a castelului (mansardă), cât și în clădirea Miklós (turn) se găsesc camere cu mai multe paturi. Atât clădirea de bucătărie, cât și clădirea Miklós conține câte o de baie. În plus, spațiul de la etaj al clădirii Miklós conține încă 2 apartamente, fiecare cu baie proprie. În funcție de cerințe, în clădirea de bucătărie se poate utiliza bucătăria și sala de mese, iar în clădirea Miklós, o sală de conferințe. Capacitate de cazare: aprox. 40 de persoane.
 • Puncte de interes

  Regiunea conține numeroase puncte de atracție, printre care, cele mai importante sunt următoarele: la Răscruci, Castelul Bánffy și muzeul Fundației Kallós, centrul istoric, muzeul și Biserica armeano-catolică de la Gherla și Biserica Reformată și Rezervația naturală de la Sic, centrul istoric de la Dej și castelul Korniss din Mănăstirea. Desigur, nu se uită din program nici vizitarea orașului Cluj-Napoca, care se află la 30 km de Bonțida.  
 • Mai multe informații