Castelul Gyulay, Mintia
 • Funcția

  La parter locuiește familia Horváth-Tholdi, proprietarii castelului, iar la etaj sunt camere de oaspeți.
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Péter Horváth-Tholdi și Éva Horváth-Tholdi
  Adresă: Mintia, str. Matei Corvin nr. 191D, județul Hunedoara
  Telefon: +40 741056394, +40 741589012
 • Program

  O parte din castel este folosită ca locuință de către proprietari, dar castelul poate fi vizitat la cerere. Pentru vizită și ghidare, vă rugăm să contactați proprietarii castelului la datele de contact de mai sus.
 • Istoria scurtă a castelului

  Inițial, castelul a fost construit în anul 1641 de către Gyulay Ferenc, apoi în 1834, Gyulay Lajos l-a modificat în stil clasicist. Astfel, edificiul a devenit cel mai mare castel clasicist din Transilvania. În 1869, odată cu moartea lui Gyulay Lajos, castelul a fost moștenit de familia Kuun. Aici a trăit și a lucrat celebrul savant, Kuun Géza, după al cărui deces, castelul a trecut pentru o perioadă scurtă de timp în posesia familiei Kemény, apoi din 1909 a intrat în posesia familiei Horváth Tholdy, de la care, clădirea a fost naționalizată în perioada regimului comunist. În cele din urmă, în 2007, după o lungă perioadă de litigiu, imobilul a ajuns înapoi în posesia familiei Horváth Tholdy.
 • Accesibilitate

  Mintia se află la 5 km de Deva pe lângă drumul național E68 în direcția Arad. La Deva se poate ajunge foarte ușor atât cu mașina, cât și cu autocarul și trenul din toate direcțiile, și de aici se circulă cu mașina sau cu tren personal până la Mintia. Castelul este situat pe malul râului Mureș, în împrejurimile bisericii reformate.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  Proprietarii castelului oferă turiștilor ghidare în trei limbi, îi povestesc despre istoria acestei clădiri deosebite și despre familiile care au locuit aici în secolele trecute. La etajul castelului este posibilitate de cazare pentru maximum 30 de persoane în camere cu băi comune. Momentan sunt 4 băi și 9 WC-uri funcționale la dispoziția oaspeților. În timpul verii, în parcul castelului este posibilitate de cazare la corturi.
 • Puncte de interes

  La Mintia în afară de Castelul Gyulay, vă mai recomandăm vizitarea bisericii reformate. În zonă existpă multe atracții turistice, din care menționăm numai câteva. La Deva în afară de cetate, centrul vechi este minunat, vă recomandăm și vizitarea Castelului Bethlen. În zonă sunt multe clădiri monumente, de exemplu: Castelul Bornemissza și Castelul Bethlen din Ilia, Castelul Nopcsa din Zam, Castelul Lázár din Lăpușneac, Castelul Jósika din Brănișca, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Castelul Kendeffy din Sântămăria-Orlea. De asemenea zonă este foarte atractivă și din perspectiva atracțiilor naturale – vă recomandăm vizitarea parcului dendrologic din Simeria și întreaga zonă a Hațegului, la doar 50 km de Mintia,  este foarte frumoasă.
 • Mai multe informații