Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Géza Nagy Kemény
  Adresă: Brâncovenești, str. Castelului nr. 215, județul Mureș
  Telefon: +40 741225141
  E-mail:
 • Program

  Castelul este deschis vizitatorilor zilnic între orele 10:00 – 18:00. La cerere proprietarii oferă ghidare. Vă rugăm să contactați proprietarii castelului prin datele de contact de mai sus înainte de vizită. Intrarea este 15 RON pentru adulți și 7 RON pentru copii.
 • Istoria scurtă a castelului

  Actualul castel a fost construit la începutul sec. al XV-lea, de către familia nobilului Losonczi. În următorii 150 de ani domeniul a schimbat nenumărați proprietari. În 1527 s-au făcut lucrări majore la castel. În 1610, domeniul apare deja în proprietatea lui Bethlen Gábor, voievodul Ardealului, apoi de Gheorghe Rakoczi I. În 1648, Gheorghe Rakoczi II, ajuns la tronul Transilvaniei, îi donează domeniul compus din cinci sate lui Kemény János. În următoarele trei secole, domeniul era deținut de familia Kemény. Din inițiativa contelui János Kemény, purtând același nume ca și strămoșul său János Kemény, în 1926, cu ocazia fondării asociației culturale ardelenești „Helikon”, au fost invitați în castel 28 dintre cele mai proeminente personaje literare ale timpului. Din acest moment, timp de 20 de ani, castelul a devenit centrul întâlnirilor literare ale scriitorilor din Ardeal. Cel de-al Doilea Război Mondial nu a adus mari distrugeri, însă după ce familia a părăsit domeniul, populația a devastat complet castelul, care după 1949 a devenit azil pentru copii cu handicap psihic sever. Urmașii familiei Kemény au reusit să recupereze domeniul în 2014.
 • Accesibilitate

  Brâncovenești se află la 38 km de Târgu Mureș și la 11 km de Reghin, în direcția Deda. Castelul se află în partea de nord a localității. Se poate intra în curtea castelului atât cu mașina cât și cu autocarul. De asemenea castelul este ușor accesabil și cu trenul, gara fiind la numai 10 minute distanță pe jos.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  Proprietarii castelului oferă ghidare turistică, organizează ture, excursii în zonă la cererea oaspeților, de asemenea este posibilitate de băut cafea și masă tot la cerere. Parcul castelului poate găzdui evenimente – conferințe, expoziții, nunți, baluri, tabere pentru tineri, întâlniri de artiști, etc. Proprietarii castelului Kemény administrează o pensiune în fostul pavilion de vânători a familiei, aproape de castel, care poate găzdui 24 persoane.
 • Puncte de interes

  La Brâncovenești vă recomandăm vizitarea bisericii reformate din secolul al 17-lea, Muzeul satului și moara veche. La 30 km de localitate se vârful „Scaunul Domnului” ale Munților Călimani care oferă o priveliște minunată, de asemenea în zonă sunt multe izvoare de apă minerală. Orașul istoric Reghin se află la doar 11 km de Brâncovenești și merită vizitat. De asemenea vă recomandăm Castelul Teleki din Gornești (la circa 25 km) și Castelul Urmánczy din Toplița (la circa 60 km).
 • Mai multe informații