SoNoRo Conac vă invită la Micloşoara şi Tălişoara

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincşor, Castelul Kalnoky din Micloşoara şi Castelul Daniel din Tălişoara. Următoarea sesiune e concerte SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

Proiectul SoNoRo Conac cuprinde concerte în clădiri de patrimoniu, un demers care îşi propune ca, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale ale României.

Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 17:00, castelul Kalnoky din Micloşoara (Covasna), recent devenit Muzeu al Vieţii Transilvănene, va „prinde viaţă”, pentru că va găzdui primul eveniment cultural din ultima sa jumătate de secol: concertul SoNoRo Conac, cu un program muzical alcătuit din lucrări de Ludwig van Beethoven, Ernst von Dohnányi, Franz Schubert, Carl Maria von Weber şi Zoltán Kodály. În aceeaşi seară şi în acelaşi loc, invitaţii vor putea lua cina la castel, alături de o familie de nobili.  Contele şi contesa Tibor şi Anna Kalnoky organizează la castel seara caritabilă „Un castel prinde viaţă”, în care vor ghida oaspeţii într-un tur special, apoi îi vor invita la cină, în acelaşi decor. Scopul serii este de a strânge fonduri pentru a sprijini funcţionarea acestei importante şi unice atracţii culturale din zonă. Muzeul are şi un important rol social pentru comunitatea locală.

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia duminică, 18 iunie, cu un matineu la Castelul Daniel din Tălişoara, care a fost construit în prima jumătate a secolului XVII de Daniel Mihály, căpitanul adjunct al ţinutului Trei Scaune, şi soţia sa, contesa Haller Judit. Construcţia a fost ridicată pe moşia primită în dar de la Bethlen Gábor şi poartă amprenta stilului renascentist, specific arhitecturii multor reşedinţe din această zonă a Transilvaniei. În sec XIX, castelului i se va ridica o nouă aripă, în stil clasicist.  Aici pot fi întâlnite elemente de arhitectură purtând blazonul familiei, o lebădă cu gâtul săgetat, sculptat în teracotă, alături de iniţialele fondatorilor şi deviza familiei: „Deus Providebit/Anno 1669” („Dumnezeu va purta de grijă/anul 1669”). În perioada comunistă castelului i s-au dat întrebuinţări improprii, ceea ce a condus la deteriorarea sa. În anul 2008, Castelul Daniel a fost cumpărat de familia Racz şi transformat în hotel, după un lung şi atent proces de reabilitare. Frescele originale şi alte elemente arhitectonice valoroase ale domeniului pot fi întâlnite în fiecare dintre cele opt camere, fiecare cu o poveste ce ţine de istoria zbuciumată a domeniului. După concert, Castelul Daniel organizează un brunch, cu produse tradiţionale din zonă, reinterpretate. Taxa de brunch este 85 ron, iar înscrierile se fac la office@danielcastle.ro.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Detalii pe conac.sonoro.ro

Știri