Castelul Kálnoky, Micloșoara
  • Funcția

    Lucrările de renovare a castelului au fost finalizate recent, în prezent clădirea funcționând ca și muzeu.
  • Informații de contact

    Persoană de contact: Muzeul Vieții Transilvănene
    Adresă: Micloșoara nr. 201, județul Covasna
    Telefon: +40 743 100 311, +40 743 221 101
    E-mail:
  • Program

    Castelul poate fi vizitat vineri până duminică între orele 11:00 și 16:00. În fiecare oră se organizează un tur ghidat în mai multe limbi.
  • Istoria scurtă a castelului

    Castelul Kálnoky a fost construit în secolul al XVII-lea, în stil renascentist, apoi, la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea a fost transformat în stil clasicist, căpătându-și forma actuală la începutul secolului al XX-lea. Primile construcții serioase erau comandate de către Kálnoky István III. Kálnoky Sámuel I, fiul lui István era cel care a efectuat modificări clădirii în secolul al XVII-lea. În sala mare a castelului, respectiv în încăperea numită „palat”, cercetarea de parament a identificat în trei nișe de fereastră resturi de stucătură, spațiile interioare erau ornate cu ancadramente de piatră, precum și cu stucaturi, descoperite recent. Pe sprânceana unui ancadrament se văd inițialele SK, care trimit la Kálnoky Sámuel, cel mai celebru membru al familiei. În perioada ultimului proprietar din familie, contele Kálnoky Dénes (1814-1888), care în ultima perioadă a viețiis sale a fost jude regesc, în vâltoarea anilor tulburi 1848-49, castelul a fost jefuit. Kálnoky Dénes nu a avut urmași, după decesul lui castelul a ajuns la Seethal Ferenc, fiul surorii sale, Kálnoky Franciska. Forma de azi a castelului, mai ales imaginea fațadei principale, se leagă de activitatea lui. După moartea lui Seethal Ferenc, în 1939, castelul a fost cumpărat de Eugen Savu, ministerul de finanțe al guvernului Goga (1937-1938), dar a fost naționalizat. La sfârșitul anilor ‘90, clădirea a ajuns în proprietatea moștenitorilor, iar datorită familiei Kálnoky, au început lucrările de reabilitare.
  • Accesibilitate

    Cea mai ușoară cale de a ajunge la castel este cu mașina, pe drumul 103E de la Sfântu Gheorghe și apoi pe drumul 131 care duce la Baraolt, castelul aflându-se la o distanță de 23 km de Sfântu Gheorghe. Din Brașov, vizitatorii se vor deplasa pe drumul E60, până la localitatea Aluniș, după care vor vira pe drumul 103E, în direcția Baraolt.
  • Cum ajung aici?
  • Servicii

    Subsolul castelului găzduiește o cafenea-vinărie. În aproprierea castelului, casele de oaspeți ale contelui Kálnoky oferă spațiu de cazare pentru aproximativ 20 de oaspeți, oferind masă și diferite excursii pentru delectarea acestora.
  • Puncte de interes

    În vicinitatea satului Micloșoara merită de vizitat Castelelor Daniel din Tălișoara și din Vârghiș, Casa Memorială „Benedek Elek” din Bățanii Mici, cât și Cheile Vârghișului. Alte atracții pot fi vizitarea atelierelor tradiționale ale meșterilor din Ținutul Pădurilor - pictori de mobilă, fierari, brutari. La 23 de km de Micloșoara se află satul Valea Zălanului, care găzduiește casele de oaspeți ale prințului Charles al Marii Britanii. Tot în Valea Zălanului se poate vizita și Muzeul Satului, iar vizitatorii pot lua parte la drumeții și excursii cu cai. Mai mult decât atât, pe o rază de 50 de km se află coloanele de bazalt de la Racoș, cât și arhicunoscutul sat săsesc, Viscri, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
  • Mai multe informații