Castelul Teleki, Gornești
 • Informații de contact

  Persoană de contact: Kálmán Teleki
  Adresă: Gornești nr. 479, județul Mureș
  Telefon: +40 749356134
 • Program

  Castelul se poate vizita zilnic între orele 10:00 – 18:00. La cerere, se organizează tururi ghidate. Vă rugăm să sunați în prealabil la nr. de telefon menționat mai sus. Intrarea este liberă, dar proprietarii acceptă donații pentru restaurarea castelului.
 • Istoria scurtă a castelului

  Castelul s-a construit între anii 1772 - 1803, într-un stil mai simplu baroc. Lucrările de construcție au fost dirijate de trei generații ale familiei Teleki. Stilul clădirii este unic, fațada principală prezentând o decorație mai amplă a elementelor sale. Această secțiune este cel mai probabil cel mai reprezentativ element arhitectural al clădirii. Cu o vedere spre nord, la parter, un coridor oferă accesul în curtea interioară. Acum câțiva ani, castelul funcționa ca și casă de copii. Astăzi, se află în proprietatea familiei Teleki.
 • Accesibilitate

  Localitatea Gornești se află la 17 km de Târgu Mureș. Cu mașina, se deplasează pe drumul național 15, în direcția Reghin. Din Târgu Mureș, localitatea poate fi accesată foarte ușor chiar și cu un maxi-taxi sau tren. Castelul baroc se află aproape de centrul localității, în partea de sud-est a satului.
 • Cum ajung aici?
 • Servicii

  Castelul poate găzdui nunți, baluri (max. 250 de persoane), concerte (max. 120 de persoane), conferințe (max. 100 de persoane), mese corporative. Vara, grădina castelului găzduiește tabere, festivaluri, nunți în aer liber, concerte. Localitatea Gornești are chiar și două pensiuni, care pot găzdui în totalitate 120 de persoane.
 • Puncte de interes

  În afară de Castelul Teleki, în Gornești se află și o bisercă reformată renumită, care a fost construită  în anul 1456 în stil gotic . În vecinătatea localității mai există și alte clădiri monumente care merită vizitate, de exemplu castelele Teleki din Glodeni și Dumbrăvioara, Castelul Bálintitt din Ernei, Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș și Conacul Zichy din Voivodeni, acestea fiind numai cele mai apropiate. Municipiile Târgu Mureș și Reghin, ambele într-o rază de 17 km, oferă o varietate de programe culturale și recreaționale.
 • Mai multe informații